У давньоримському місті Помпеї археологи розкопали фрески з зображеннями Троянської війни — фото
Фото: BBC/Tony Jolliffe

У давньоримському місті Помпеї археологи розкопали бенкетну залу та виявили на чорних стінах кімнати фрески, які зображають міфологічних персонажів та сцени з Троянської війни. Про це повідомляє BBC.

Археологи кажуть, що фрески є одними з найкращих знайдених на руїнах стародавнього місця. На високих чорних стінах великої бенкетної зали зображені міфічні персонажі, такі як Олена Троянська. А мозаїчна підлога кімнати містить більше мільйона окремих білих плиток.

Фото: BBC/Tony Jolliffe
Фото: BBC/Tony Jolliffe

За словами директора парку Помпеїв Габріеля Цухтрігеля, чорний колір стін обрали для того, щоб дим від олійних ламп не осідав на них. Він додав, що лампи використовували під час розваг після заходу сонця.

"Стіни були чорні, щоб не було видно диму від ламп на стінах. Тут збиралися люди, щоб бенкетувати після заходу сонця, мерехтливе світло ламп змушувало зображення рухатися, особливо після кількох келихів хорошого вина", — пояснює Цухтрігель.

Фото: BBC/Tony Jolliffe
Фото: BBC/Tony Jolliffe

На стінах зали зображені дві фрески. На першій зображено, як бог Аполлон намагається спокусити жрицю Кассандру. Її відмова від нього згідно з легендою призвела до того, що її пророцтва не здійснились. А друга фреска розповідає про трагічний наслідок. На ній зображений принц Паріс, син троянського царя, який стоїть перед Оленою Троянською. За легендою Гомера їхня любовна драма стала причиною Троянської війни.

Фото: BBC/Tony Jolliffe
Фото: BBC/Tony Jolliffe

"Міфологічні пари дали ідеї для розмов про минуле та життя, лише на перший погляд, просто романтичного характеру. Насправді вони стосуються відносин між людиною та долею. Сьогодні перегляд історії Олени та Паріса може стати особливо значущим для нас: ми щодня стикаємося з вибором — зосередитись на особистих справах або ж зануритися в розгляд нашої ролі в широкому контексті історії", — каже директор парку Помпеїв.

Він додає, що, дивлячись на фрески, зображені на стародавніх стінах, "ми можемо обмірковувати не тільки питання війни, політичні змагання чи стан довкілля, а й аналізувати атмосферу, яку ми формуємо у суспільстві через спілкування в соціальних мережах та взаємодію з іншими у реальному часі".

Фото: BBC/Tony Jolliffe
Фото: BBC/Tony Jolliffe

Під час останніх розкопок археологам вдалося знайти поруч з чорною кімнатою пекарню зі святилищем та пральню. За словами вчених, ці будівлі могли належати одному власнику, адже на стінах часто видніються ініціали ARV – це скорочення від імені Aulus Rustius Verus (Авл Рустій ​​Вер), який був політиком у Помпеях.

У пекарні було виявлено єдині скелети з розкопок. Камені, що падали,  розчавили двох дорослих і дитину. Вчені припускають, що вони могли бути рабами, які не змогли втекти від виверження вулкана.