Археологи в Ізраїлі знайшли підземну схованку часів війни з Римською імперією
Фото: Reuters

Третього квітня археологи на півночі Ізраїлю неподалік Тиверіади в поселенні Хукук виявили підземні тунелі, які складаються з вузьких проходів та великих кімнат. Дослідники вважають, що ці підземелля викопали єврейські селяни майже 2000 років тому під час повстання проти Римської імперії. Про це повідомляє Reuters.

За словами експертів, лабіринт є доказом того, що єврейські громади на півночі, аж до пагорбів Галілеї, де, як вважається, проповідував Ісус, готувалися до придушення повстань римськими легіонами, які наближалися до Єрусалима.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Місцеві жителі вирили схованку, яка простягається щонайменше на 100 метрів під їхнім селом. Історик Інон Шівтіель з академічного коледжу Зефат, який спеціалізується на печерах, розповідає, що це були занадто тісні нори для легіонера в обладунках. Вони пролягають між більшими порожнинами, де є місце, щоб стояти, збирати і зберігати дорогоцінні речі. Система печер була призначена для порятунку цілих сімей.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Під час розкопок команда знайшла бронзовий перстень, розміром для дитячого пальця.

"Ми були вражені, побачивши, наскільки великий цей комплекс", – сказав Урі Бергер з Управління старожитностей Ізраїлю.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

За його словами, їхня робота ще не закінчена. Є ще багато інших печер, які потрібно очистити від бруду, і тоді можна буде знайти ще більше артефактів, які дають уявлення про життя на Святій Землі 2000 років тому.