В Ірані закрили книгарню, в який дозволили жінкам заходити без хіджабу
Фото: Shahr-e Ketab

В іранській столиці Тегеран закрили один із провідних книжкових магазинів країни Shahr-e Ketab за те, що там дозволили жінкам без "належного" хіджабу брати участь у культурному заході, повідомляє Arab News.

Причинами закриття місцеві медіа назвали "недотримання профспілкових правил і розпоряджень міністерства внутрішніх справ", а також "присутність покупців без чадри". Представники книгарні підтвердили, що влада закрила їхній магазин, у короткій заяві на своєму офіційному акаунті в Instagram.

Покривати голову та шию було обов’язковим для жінок в Ірані з 1983 року, після Ісламської революції 1979 року.

Закриття книжкового магазину є частиною каральних заходів, вжитих владою за останній рік проти жінок і компаній, які не дотримуються суворого дрес-коду Ісламської республіки. У вересні 2022 року померла 22-річна Махса Аміні, невдовзі після того, як була затримана поліцією через неналежне носіння хіджаба. Після цього в країні спалахнула серія протестів. 

Водночас протягом минулого року влада закрила кілька підприємств за недотримання дрес-коду та встановила камери спостереження в громадських місцях для відстеження порушень.

У липні 2023 року державні ЗМІ повідомили про посилення поліцейських патрулів, спрямованих на виявлення тих, хто ігнорує закон, а у вересні парламент проголосував за законопроєкт, який посилює покарання.

"Shahr-e Ketab в Тегерані закрили через кілька пасм волосся!" — написав іранський священнослужитель Мохаммад-Тагі Фазель-Мейбоді, який виступає проти примусу жінок носити хіджаби. Він розкритикував також владу за те, що кошти, витрачені на контроль за хіджабами, можна було б витрачати на боротьбу з корупцією та зростанням цін у країні.