В Ісландії після сильних землетрусів почалося виверження вулкана – фото
Фото: EPA

На півострові Рейк'янес на південному заході Ісландії після кількох тижнів інтенсивного землетрусу сталося виверження вулкана, повідомляє BBC.

Виверження почалося за 4 кілометри від Гріндавіка, а сейсмічна активність рухалася до міста. Згідно з даними метеослужби, у вулкані зʼявилася тріщина близько 3,5 км завдовжки, а швидкість течії лави становила від 100 до 200 кубометрів на секунду. 

Фахівці зазначають, що це в рази більше, ніж під час попередніх вивержень на півострові Рейкʼянес за останні роки.

Фото: EPA
Фото: EPA

За останні два місяці в цьому районі відбулися тисячі землетрусів. Тому влада ввела надзвичайний стан у країні, оскільки Агентство цивільного захисту країни заявило, що утворюється магматичний тунель, який може досягти Гріндавіка.

Минулого місяця близько 4000 людей евакуювали з міста, а сусідній геотермальний курорт "Блакитна лагуна" закрили. Хоч жителям дозволяли повертатися додому з 7 ранку до 9 вечора щодня, а деякі підприємства знову відкрилися, їм не дозволяли залишатися на ніч або гуляти містом.

Фото: EPA
Фото: EPA

Рейк'янес — вулканічна та сейсмічна гаряча точка в країні. Ісландія є одним із найбільш геологічно активних регіонів у світі, де розташовано 33 активні вулканічні системи.

У 2021 році вперше за понад 6000 років відбулося виверження вулканічної системи Фаградальсф’ял. Це не загрожувало населеним районам і навіть стало туристичною визначною пам'яткою, оскільки люди з'їжджалися, щоб побачити виверження.

Фото: EPA
Фото: EPA

У квітні 2010 року виверження вулкана Ейяфʼятлайокутль спричинило збитки на €1,5-2,5 мільярда євро. Оскільки тоді близько 100 000 рейсів було скасовано, що вплинуло на 2 мільйони людей в результаті викиду попелу, який загрожував зупинити двигуни літаків і спричинити збій електрики.

Фото: EPA
Фото: EPA