В Івано-Франківську відкриють для відвідувачів старовинні підземелля ратуші
Фото: Центр розвитку міста і рекреації

В Івано-Франківську відкриють для відвідувачів старовинні підземелля ратуші. Екскурсія відбуватиметься у тих приміщеннях, де колись була тюрма, повідомляє ZAXID.NET.

Зазначається, що підземелля значно старіші за саму адмінбудівлю. Нові туристичні маршрути планують запустити ще цього року.

"У нас приємний сюрприз – нова авторська екскурсія від нашого Туристично-інформаційного центру в підземелля Ратуші. Зовсім скоро серце міста прочинить вам ще одну свою таємницю", — повідомили в КП "Центр розвитку міста і рекреації".

Наразі у підземеллі проводять підготовчі та технічні роботи з освітлення, які планують закінчити приблизно через місяць. Туристичний маршрут пролягатиме не всіма підземеллями, а тими, які цікаві з історичного поглядуу.

"Ці підвальні приміщення є у постійному користуванні нашого підприємства, і ми думаємо, як їх розвивати, щоб вони не простоювали. З ними пов’язана велика частина історії нашого міста, її важливо не забувати. Тому ми взялися за популяризацію цього. Серед містян небагато людей мали можливість туди потрапити, а тепер вони будуть постійно доступними", – розповіла директорка комунального підприємства Руслана Василюк.

Маршрут екскурсії буде прокладений у тому крилі підземелля, де була вʼязниця. Вона існувала там з кінця XVII ст. і до Першої світової війни. Кажуть, що серед вʼязнів був побратим Олекси Довбуша Василь Баюрак. А також, як припускають історики, в одній з невеликих камер у червні 1880 року, ймовірно, перебував Іван Франко. Там він провів одну ніч, а вранці його відправили у заслання в Нагуєвичі.