У Лондоні для туристів відкриють таємні тунелі, в яких працювали шпигуни
Фото: Unsplash

У центрі Лондона реконструюють таємні тунелі, які раніше використовувалися шпигунами, та перетворять їх на туристичну визначну пам’ятку, пише Bloomberg.

Лабіринт тунелів площею 8 000 квадратних метрів розташований під центром Лондона, приблизно на 40 м глибше за станцію метро "Ченсері-Лейн".

Австрієць Ангус Мюррей, колишній керівник компанії з управління активами Macquarie Group Ltd., має чотирирічну стратегію з реконструкцій тунелів. Він викупив підземні ходи у колишньої британської державної телекомунікаційної монополії.

"Історія тунелів, їхній масштаб і розташування між лондонським Голборном та історичною Сквер-Майл можуть перетворити ці тунелі на одне із найпопулярніших туристичних місць Лондона", — сказав Мюррей.

Фото: The London Tunnels
Фото: The London Tunnels

Циліндричні кімнати новий власник планує облаштувати гігантськими екранами, інтерактивними структурами, технологіями, які випромінюють запах, та іншими динаміками — задля того, щоб створити ефект занурення.

Зокрема, він сподівається укласти угоди з виробником фільмів про Гаррі Поттера Warner Bros. Discovery та Amazon.com Inc., яка зараз володіє правами на фільми про Джеймса Бонда. Водночас Мюррей хоче зберегти найглибший бар у Великій Британії, який часто відвідували інженери та клерки, що працювали під землею.

Фото: The London Tunnels
Фото: The London Tunnels

Загалом план реконструкції коштує 269 мільйонів доларів, а відкриється туристичний об'єкт не раніше 2027 року.

Лондонські тунелі були побудовані в 1941 і 1942 роках. Їх мали використовувати як укриття від бомб для лондонців під час Другої світової війни. Але так і не використовували за призначенням.

До 1944 року підземними ходами користувалося Міжвідомче дослідницьке бюро (ISRB). Насправді це була шпигунська організація під прикриттям "Управління спеціальних операцій" (SOE), яку іноді називали "Таємною армією Черчилля".

Фото: The London Tunnels
Фото: The London Tunnels

Таємна організація діяла по всій охопленій війною Європі й згодом стала частиною зовнішньої розвідки Великої Британії. На той час у цих тунелях зберігалося 400 тонн секретних документів.

Творець Джеймса Бонда Ян Флемінг був офіцером зв’язку в SOE, яка під кодовою назвою ISRB розробляла ексцентричну зброю та міни-пастки. Зазначається, що саме ці тунелі надихнули автора створити розповідь про Бонда.

Після Другої світової війни — тут була телефонна станція Kingsway, яка в 1950-х роках напряму з’єднувала президентів США та Радянського Союзу під час холодної війни.

Пізніше тунелі передали Головному поштовому відомству Великої Британії, яке потім реорганізувалось у британську державну телефонну компанію (BT). У 1990-х тунелі були визнані застарілими. Близько 15 років тому BT виставила тунелі на продаж.

Фото: The London Tunnels
Фото: The London Tunnels