В Канаді тему про Голодомор додали до обовʼязкової шкільної програми
Фото: Tetiana Dodonova

Уряд найбільшої канадської провінції Онтаріо додав до обовʼязкової шкільної програми вивчення Голодомору 1932—1933 років в Україні. Про це повідомив міністр освіти Онтаріо Стівен Лечче.

Про Голодомор в Україні вивчатимуть учні 10 класу. Доповнення до навчальної програми набуде чинності з вересня 2025 року. Лечче зазначив, що ця тема допоможе дітям зрозуміти вплив Голодомору на українську громаду в Канаді та зробити висновки з тієї частини історії.

"Ми обстоюємо канадські цінності. З гордістю повідомляємо, що всі школярі вивчатимуть Голодомор і жорстокі наслідки екстремістських політичних ідеологій, таких як комунізм та марксизм. Голод проти українського народу був актом геноциду, і наш обов’язок як канадців — пам’ятати про це", — наголосив Лечче.

Міністр освіти зазначає, що в темі про Голодомор буде описано, як цей геноцид "був наслідком тоталітарної політики комуністичного Радянського Союзу, що призвело до штучного голоду в Україні, який убив мільйони українців у період 1932 – 1933 років".

Зокрема, уряд Онтаріо виділив 400 000 доларів Канадсько-Українській фундації на підтримку національного інформаційного туру про Голодомор і мобільного класу, який розповідатиме усім учням 6-12 класів про Голодомор через інтерактивні та практичні уроки.

Фото: Tetiana Dodonova
Фото: Tetiana Dodonova

Канада була першою країною у світі, яка 2008 року визнала Голодомор геноцидом українців.