У хорватському місті Леград можна придбати будинок за 13 євроцентів
Фото: Unsplash

У хорватському місті Леград муніципалітет продає житлові будинки лише за 13 євроцентів. Таким чином влада хоче покращити демографічний стан міста, пише The Mayor.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Щоб мати право придбати будинок за такою ціною, заявники повинні бути молодше 45 років, перебувати в шлюбі або позашлюбному партнерстві, не мати судимості та іншої нерухомості. Подружжя отримуватимуть додаткові бали, якщо вони мають дітей і займаються професією, на яку є дефіцит робочої сили.

Леград — це маленьке містечко в Хорватії з населенням менш як 2000 осіб. Він розташовується на звивистій річці Драва, яка утворює кордон із сусідньою Угорщиною. Муніципалітет почав з 2018 року пропонувати майже безкоштовні будинки, щоб молоді сім’ї змогла осісти в місті.

Ініціатива доволі успішна, оскільки сьогодні в селищі більше дітей, ніж п’ять років тому, і в результаті будується новий дитячий садок.

"Загалом продано п’ять готових до заселення будинків. Три сім'ї вже переїхали, і що нас тішить, це те, що всі три родини вітали нову сімʼю під час їхнього заселення. Це збільшило кількість дітей у дитячому садку", – каже мер Леграда Іван Саболич.

Спочатку програма для молодих родин діяла під назвою "Будинок за куну". Куна — хорватська валюта. Однак минулого року країна перейшла на євро. Оскільки на момент конвертації валюти 1 куна коштувала 0,13 євро, тому будівлі продають саме за таку ціну.