В Києві 100 га Біличанського лісу біля "Лісового Артеку" можуть забудувати
Фото: Unsplash

Майже 100 га Біличанського лісу у Святошинському районі Києва біля табору "Лісовий Артек" під загрозою забудови, пише громадський рух "Чесно".

На ситуацію може вплинути Київрада. Для цього треба не подовжувати договір оренди з ТОВ "Літораль", яке вже 15 років орендує тут землю. Строк оренди цих ділянок спливає у травні цього року.

Місто підписало документи на оренду із ТОВ "Літораль" у 2008 році, коли мером був Леонід Черновецький.

Фото: громадський рух 'Чесно'
Фото: громадський рух 'Чесно'

З того часу завдяки боротьбі активістів у 2014 році та рішенню Київради був підписаний президентський указ, і ліс отримав найвищий природоохоронний статус нацпарку. А два роки тому межі нацпарку вдалося нанести на кадастрову карту, і ці ділянки, по суті, в середині території, яка є природно-заповідним фондом.

"Профільний департамент відправив запит на це товариство, щоб отримати відповідні документи, але воно їх так і не надало. Цю частину лісу обстежили інспектори й виявили, що там ростуть багаторічні дерева. Департамент пропонує Київраді проєкт рішення щодо відмови в подовженні оренди", — наголошує заступник голови КМДА Петро Оленич.

Рух "Чесно" написав звернення до КМДА та отримав офіційну відповідь, яка це підтверджує.
Ці майже 100 га лісу — не єдина частина нацпарку, де відбувається боротьба. Декілька тижнів тому стало відомо про загрозу вирубки 1,5 га Біличанського лісу для побудови пожежного депо ДСНС.