У Києві будинок Осипа Родіна внесли до Переліку об’єктів культурної спадщини
Фото: Департамент охорони культурної спадщини КМДА

Будинок Осипа Родіна на вулиці Олеся Гончара, 71, внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва, повідомили у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА.

"Будинок Осипа Родіна врятовано. Нарешті в цій тривалій та непростій суперечці було поставлено крапку", — йдеться в повідомленні.

Відповідну постанову виніс Верховний суд 8 травня 2023 року.

У вересні 2020 року КМДА надала будинку статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини. Проте власник будинку, ТОВ "Арікс", оскаржив це рішення в Окружному адміністративному суді міста Києва.

У 2021 році Шостий апеляційний адміністративний суд своїм рішенням позбавив будівлю статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини. Тоді "Мапа реновації" подала касаційну скаргу у Верховний суд.

Після проміжної перемоги справу направили на новий розгляд до апеляційної інстанції.

Будинок Осипа Родіна — це кам’яна садиба 1882 року. Зведена двоповерховою за авторським проєктом архітектора Володимира Ніколаєва, згодом до неї добудували третій поверх. Ця цегляна садиба є одним із двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття в цьому кварталі, на вулиці Гончара. Власниками садиби певний час були представники шляхетського роду Жубрів. До 2014 року тут розміщувалися "Вільна сцена" Київського академічного театру драми й комедії на лівому березі й офісні приміщення.