У Києві на місці радянського памʼятника облаштують акустичний парк
Фото: Aranchii Architects

На розі вулиць Олеся Гончара та Богдана Хмельницького у Києві, де раніше стояв памʼятник Зої Космодем’янській, з'явиться акустичний парк. Проєкт розробили архітектори компанії Aranchii Architects.

Там планують максимально зберегти зелену зону, зробити місця для відпочинку та центральну площу у формі еліпса.

На головній атракції скверу — площі — хочуть розташувати інсталяцію, яка фокусує та відбиває звукові хвилі. У певних фокусних точках людина може почути підсилені звуки довкілля, випадкових подій чи розмов, що відбуваються на іншому кінці інсталяції.

Фото: Aranchii Architects
Фото: Aranchii Architects

Водночас у другій частині акустичного парку будуть місця для відпочинку. Їх максимально відокремлять від пішохідних доріжок, щоб зробити перебування відвідувачів там більш приватним.

Фото: Aranchii Architects
Фото: Aranchii Architects

"Розвиток громадянського суспільства в Україні ми прагнули підкреслити зміщенням концепції поклоніння радянському ідолу на простір для людей. Зміну комуністичного артефакту на місце для спілкування. Таким чином замість монумента утворився простір з особливою принадою", — йдеться у повідомлені.

У червні цього року в сквері на перетині вулиць Олеся Гончара та Богдана Хмельницького демонтували пам'ятник Зої Космодем'янській.

Зоя Космодем'янська — радянська комсомолка-диверсантка. У радянській пропаганді увійшла в історію як уособлення патріотизму та самопожертви.

Читайте також