У Києві на місці спортивних майданчиків збудували ТРЦ – забудовник прокоментував ситуацію
Фото: Ксенія Семенова / Facebook

У Солом'янському районі Києва приватне підприємство "Росток" звело ТРЦ на місці, де обіцяли облаштувати спортивні майданчики та стадіон. Про це повідомила депутатка Київради Ксенія Семенова.

"Компанія "Росток" знищила спортивні майданчики й тепер намагається ввести в експлуатацію ТРЦ, який суперечить проєкту", — написала депутатка.

Фото: Ксенія Семенова / Facebook
Фото: Ксенія Семенова / Facebook

Семенова зазначила, що у 2020 році компанія під приводом укріплення підпірної стінки Палацу культури вирішила збудувати ТРЦ на місці спортивних майданчиків. Тоді після протестів громади, кількох кримінальних проваджень і арештів ділянки — "Росток" додав у проєктну документацію спортивні майданчики на даху.

Депутатка додає, що наразі "Росток" намагаються ввести в експлуатацію, але Державна інспекція архітектури та містобудування України відмовляється ввести ТРЦ в експлуатацію, оскільки стадіону так і немає.

Також Ксенія Семенова прикріпила скрин поста компанії "Росток" за 2020 рік, де вони зазначили, що на даху буде спортивний майданчик з футбольним полем, біговими доріжками та тенісним кортом. 

Фото: Ксенія Семенова / Facebook
Фото: Ксенія Семенова / Facebook

У компанії "Росток" відповіли на звинувачення, додавши, що "облаштування спортивного майданчика" є фінальним, косметичним етапом всіх проведених робіт. Його основна суть — встановити покриття, огорожі та обладнання. "Це, безперечно, теж частина робіт, але мізерна, порівняно з тим, що уже було зроблено", — йдеться у повідомлені.

Зокрема, там кажуть, що для облаштування майданчика зробили "багато роботи" — розрахували навантаження, побудували відповідні опорні конструкції та перекриття, здатне нести навантаження 1000 кг/м2, а також передбачили паркувальні місця в паркінгу з урахуванням того, що покрівля буде експлуатованою, і на ній будуть розміщені тенісні корти.

Зазначається, що компанія планувала облаштувати тенісні корти власним коштом. Проте через війну грошей для проведення ремонтно-оздоблювальних робіт критично не вистачає. Тому для облаштування кортів шукають інвестора. Також забудовник пропонує після введення в експлуатацію майданчика передати покрівлю в безкоштовну оренду на сім років.

Фото: 'Росток' / Facebook
Фото: 'Росток' / Facebook

У коментарях до допису компанії депутат Верховної Ради Роман Грищук написав, що вони обіцяли побудували стадіон, а не корти. 

На що компанія відповіла, що на сьогодні функціонал майданчика не визначений. "Ми шукаємо оператора тенісних кортів, тому що для нього ця локація може бути привабливою. Якщо це буде оператор футбольного поля — ок, ми теж не проти", — додали забудовники.

Функціонування майданчика планують розпочати після завершення воєнного стану, коли компанія "Росток" зможе забезпечити безпеку людей на покрівлі.