У Києві відкрився Музей українського грамзапису: що в ньому є
Фото: КМДА

На Співочому полі у Києві відкрився Музей українського грамзапису.Заклад розташований за адресою вулиця Лаврська, 41. ​​Про це повідомляє КМДА.

"Локація музею вибрана не випадково — сцена Співочого поля — сакральне місце для українських музикантів. Багато українських зірок робили тут перші кроки у мистецтві", — йдеться у повідомлені.

Експозиція музею розповідає про історію грамзапису. Колекція складається з понад 400 одиниць основного фонду української музики на різних звукових носіях. У планах музею — розширення, культурологічні розвідки, експедиції, присвячені різним аспектам музичної культури України й світу.

Ініціатива створення музею належить його керівнику — одному з піонерів української електронної сцени Івану Москаленку (DJ Derbastler), а ідея форми та змісту — відомому культуртрегеру, директору Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень Федіру Баландіну.

Музей працює в суботу та неділю з 12:00 до 18:00, вхід вільний. 

Вважається, що перші звукозаписи пісень українською відбулися у Лондоні в 1899 році. А на початку XX ст. з’явилися платівки з вітчизняним оперним співом — сестер Крушельницьких, Олександра Мишуги.

Великий вплив у справі звукозапису в Україні мала Леся Українка. Організована нею етнографічна експедиція 1908–1909 рр. вперше зафіксувала на фонограф кобзарський спів.