В Київській області облаштують музей та артрезиденцію Марії Примаченко: що там буде
Фото: Yakusha Studio

У селі Болотня Київської області, де жила видатна українська художниця Марія Примаченко, облаштують культурний простір. Про це повідомила засновниця студії Yakusha Design Вікторія Якуша.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Архітектурний комплекс міститиме музей та артрезиденцію Марії Примаченко. Будівля називатиметься "Шлях Марії". Це буде серія залів-ротонд, кожна з яких розповідатиме про період життя художниці — сходинки від дитинства до її останніх хвилин.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

Зазначається, що споруда буде "хвилястою", яка нагадуватиме дику гриву тварини. Адже цей образ постійно повторюється в роботах Марії, додають архітектори.

У деяких залах у центрі розміщуватиметься двосторонній портрет Марії, в інших — глядачі зможуть сидіти та дивитися проєкції фотографій та історій на круглих стінах.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

За словами Вікторії, світло служить важливою темою архітектурної концепції, відображає натхнення Марії, яке, здавалося, походить не від її оточення, а від нематеріального джерела — Всесвіту, духовної філософії, що ґрунтується на самому собі.

Крім того, спроєктують оранжерею — павільйон, де зберуть екзотичні рослини, які мають нагадувати ті, які художниця зображувала на своїх роботах. Оранжерея знаходитиметься наприкінці довгої подорожі залами "Шляху Марії", її збудують з очерету.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

На території стоятиме окремий "Будинок митців". Це місце, де збиратимуться скульптори, гончарі, вишивальниці, дорослі та діти, щоб творити й досліджувати творчість Примаченко. Також передбачили житловий простір для гостей, "які хочуть затриматися у світі Марії трохи довше".

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

У Yakusha Design додають, що в Лондоні вперше відкрили виставку робіт Марії Примаченко. Це ініціатива посольства України у Великій Британії та фонду Марії Примаченко. Виставка в Saatchi Gallery триватиме до кінця літа. До 31 серпня також триватиме виставка картин Примаченко в Українському домі.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

Марія Примаченко була однією з найяскравіших представниць наївного мистецтва у світі. Її ім’я вписано до Всесвітньої енциклопедії наївного мистецтва поряд із французом Анрі Руссо та грузином Ніколо Піросмані. У селі Болотня художниця написала понад 800 картин.

Наприкінці лютого росіяни спалили в Іванкові музей із роботами Марії Примаченко, геніального українського народного художника та примітивіста.