В Київській області облаштують музей та артрезиденцію Марії Примаченко: що там буде
Фото: Yakusha Studio

У селі Болотня Київської області, де жила видатна українська художниця Марія Примаченко, облаштують культурний простір. Про це повідомила засновниця студії Yakusha Design Вікторія Якуша.

Архітектурний комплекс міститиме музей та артрезиденцію Марії Примаченко. Будівля називатиметься "Шлях Марії". Це буде серія залів-ротонд, кожна з яких розповідатиме про період життя художниці — сходинки від дитинства до її останніх хвилин.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

Зазначається, що споруда буде "хвилястою", яка нагадуватиме дику гриву тварини. Адже цей образ постійно повторюється в роботах Марії, додають архітектори.

У деяких залах у центрі розміщуватиметься двосторонній портрет Марії, в інших — глядачі зможуть сидіти та дивитися проєкції фотографій та історій на круглих стінах.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

За словами Вікторії, світло служить важливою темою архітектурної концепції, відображає натхнення Марії, яке, здавалося, походить не від її оточення, а від нематеріального джерела — Всесвіту, духовної філософії, що ґрунтується на самому собі.

Крім того, спроєктують оранжерею — павільйон, де зберуть екзотичні рослини, які мають нагадувати ті, які художниця зображувала на своїх роботах. Оранжерея знаходитиметься наприкінці довгої подорожі залами "Шляху Марії", її збудують з очерету.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

На території стоятиме окремий "Будинок митців". Це місце, де збиратимуться скульптори, гончарі, вишивальниці, дорослі та діти, щоб творити й досліджувати творчість Примаченко. Також передбачили житловий простір для гостей, "які хочуть затриматися у світі Марії трохи довше".

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

У Yakusha Design додають, що в Лондоні вперше відкрили виставку робіт Марії Примаченко. Це ініціатива посольства України у Великій Британії та фонду Марії Примаченко. Виставка в Saatchi Gallery триватиме до кінця літа. До 31 серпня також триватиме виставка картин Примаченко в Українському домі.

Фото: Yakusha Studio
Фото: Yakusha Studio

Марія Примаченко була однією з найяскравіших представниць наївного мистецтва у світі. Її ім’я вписано до Всесвітньої енциклопедії наївного мистецтва поряд із французом Анрі Руссо та грузином Ніколо Піросмані. У селі Болотня художниця написала понад 800 картин.

Наприкінці лютого росіяни спалили в Іванкові музей із роботами Марії Примаченко, геніального українського народного художника та примітивіста.