У Лондоні відкрили виставку з фотографіями британців та українців у метро під час тривог
Фото: Olga Morozova

У партнерстві з берлінською журналістською мережею n-ost Лондонський музей транспорту створив експозицію із 70 зображень, які досліджують, як станції та системи метро надають притулок громадянам під час війни – зараз і в минулому.

У галереї представлені історичні світлини з колекції музею та актуальні роботи шести відомих фотографів-документалістів, які працюють в Україні: Павла Дорогого, В’ячеслава Ратинського, Сергія Коровайного, Максима Дондюка, Михайла Палінчака та Еміля Дуке.

У Великій Британії домінуючими образами воєнних повітряних нальотів є зображення лондонців, які ховалися на станціях метро в 1940-х роках. З лютого 2022 року подібні сцени повторюються щодня в системах метро України.

"Відкрийте для себе звичайних громадян України в надзвичайних обставинах, які сплять, готують, перуть білизну, доглядають за своїми домашніми тваринами та створюють тимчасові сховища на станціях метро в столиці України Києві та другому за величиною місті Харкові. Ці сцени "перегукуються" з чорно-білими архівними зображеннями лондонців, які знайшли притулок на станціях метро під час Другої світової війни", – написали організатори.

Попри те, що ці фотографії зроблені з інтервалом у 80 років, вони демонструють сильні паралелі людського досвіду в різних місцях і конфліктах. Ця виставка демонструє стійкість людей в Україні та Лондоні під час війни та реальність необхідності рятуватися від повітряного бомбардування.

Фото: Maxim Dondyuk
Фото: Maxim Dondyuk
Фото: LTM
Фото: LTM
Фото: Viacheslav Ratynskyi
Фото: Viacheslav Ratynskyi
Фото: LTM
Фото: LTM
Фото: Serhii Korovayny
Фото: Serhii Korovayny
Фото: LTM
Фото: LTM