В Непалі померла дівчинка-підліток під час вигнання в "менструальну хатину"
Фото: The New York Times

В Непалі померла 16-річна дівчина під час практики чхаупаді. Ця традиція змушує жінок із менструацією залишати домівку та жити в спеціальних хатинках, повідомляє The Guardian.

Аніта Чанд із району Байтаді, який межує з Індією, померла від укусу змії, коли вона спала в одній із таких хатинок. Її смерть стала першим зареєстрованим смертельним випадком від чхаупаді з 2019 року.

Поліція округу Байтаді розслідує смерть Аніти. Її родина заперечує, що перед смертю в дівчини почалася менструація.

Чхаупаді базується на багатовіковому переконанні, що жінки та дівчата "нечисті" та "недоторкані" під час менструації. Їм забороняється займатися різними видами діяльності, а в деяких випадках їх виганяють у "хатини для менструацій". Практика, пов’язана з індуїзмом, глибоко вкорінена в західному Непалі.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

У 2005 році цю практику оголосили незаконною, вона карається тюремним ув’язненням на термін до трьох місяців і штрафом у 3000 непальських рупій (832 грн).

"Ми працюємо над тим, щоб покінчити з цією практикою, але ще маємо багато зробити", — сказав Біна Бхатта, віцеголова сільського муніципалітету Панчешвар у Байтаді.

У 2019 році від чхаупаді померла 21-річна Парваті Будха Рават. Вона провела три ночі в "менструальній хатині" на відкритому повітрі. Родича дівчини засудили до трьох місяців вʼязниці. Її смерть стала пʼятою того року. Жінки й дівчата гинули від нападів тварин і тому, що розпалювали багаття в хатинах без вікон.

Після смерті Парваті активісти зруйнували понад 7000 старовинних хатин для "менструального вигнання". Але повністю традицію викорінити не вдалося.

"Потім раптом прийшов Covid, і вся увага була перенесена на це захворювання. Люди знову почали відбудовувати старовинні хатини або стали залишатися в сараї. Програм і кампаній з чхаупаді після Covid не було. Люди майже перестали про це говорити", — сказав Пашупаті Кунвар, який веде кампанію проти чхаупаді протягом 25 років.

Рада Павдел, засновниця Глобальної південної коаліції за гідну менструацію, сказала, що уряду Непалу потрібно зробити більше, ніж роздавати школяркам безплатні гігієнічні прокладки. Ця послуга була запроваджена у 2019 році. "Існує закон, який криміналізує вигнання жінок під час менструації, і також є політика, але сам уряд її не виконує", — додає Павдел.