У Нью-Йорку покажуть українську оперу Chornobyldorf
Фото: Anna Sorokolit

У Нью-Йорку вперше покажуть археологічну оперу українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка Chornobyldorf.

Прем’єра опери відбудеться у Нью-Йорку на PROTOTYPE Festival. А також 8 показів пройдуть на сцені театру LA MAMA. Побачити виставу можна буде з 11 січня до 21 січня 2024 року.

За сюжетом, нащадки людства, що вижили після серії катастроф, опиняються у постсуспільстві. Це світ після смерті капіталізму, опери та філософії. Мандруючи поміж руїнами атомних станцій, закинутих церков, театрів та галерей, вони намагаються відтворити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформансів-ритуалів.

Музична мова вистави базується на інтеграції фольклорного матеріалу Дніпро-Дунайського басейну (від Полісся до Адріатичного узбережжя Боснії) із мікротональною музикою та деконструйованими цитатами класично-романтичної епохи.

Опера увійшла до шістки найкращих опер і музично-театральних вистав за версією всесвітньої мережі Music Theatre Now. Британська газета The Times назвала її "сучасним українським шедевром, який варто побачити кожному".

31 жовтня виповнилося три роки з дня української прем’єри опери. Востаннє перед американськими гастролями її можна побачити 28 листопада у Київському національному академічному театрі оперети.