У Нью-Йорку відкрили першу українську галерею сучасного мистецтва
Фото: Dinara Khairova

У Нью-Йорку, в артрайоні Сохо, відкрили першу українську галерею, де представлені твори видатних українських художників із Харкова, Одеси та Рівного, із Донецька, Дніпра та Києва.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Усі кошти від продажу картин підуть на підтримку художників, на розвиток проєкту та відбудування дитячої лікарні у Львові.

На відкритті серед гостей були актор, один із братів Калкіних ("Один вдома"), Рорі, відомий своїми ролями в "Чорному дзеркалі", "Крику" та "Володарях хаосу", а також його дівчина — кінематографістка Кейтлін Арісменді, відома своїми колабораціями з Doja Cat й 30 Seconds to Mars, а також серіалом Succession.

Фото: Dinara Khairova
Фото: Dinara Khairova

Перша виставка в українській галереї називається Diamond Jam, яка поєднує техніку та художнє чуття. Тут представлені картини, а також роботи з каменю, текстилю та глини.

Фото: Dinara Khairova
Фото: Dinara Khairova

Зокрема, на виставці представлені твори українських митців, які вразили глядачів на Венеціанській бієнале та у Музеї дизайну Барселони. Роботу одного із художників виставки Володимир Зеленський особисто подарував папі римському Франциску.

Основною метою проєкту залишається підтримка художників у цей складний час. Галерея співпрацює з більш ніж 30 художниками та художницями, деякі з яких є біженцями й намагаються вижити в різних країнах Євросоюзу.

Фото: Dinara Khairova
Фото: Dinara Khairova

Наприклад, Тата Колесник (Харків) виховує сама двох дітей у невеликому містечку під Кельном. Інна Педан (Харків) втратила будинок через ракетний обстріл і знайшла прихисток в архітектора з Парижа. Костянтин Лизогуб (Харків) вступив до самооборони з перших днів війни та зараз служить у ЗСУ. Проте не тільки ті, хто виїхав, потребує підтримки. Інші художники залишаються жити в Україні, і кошти від продажу їхніх картин є єдиним засобом для них виживати. 

За словами кураторки Марії Мануйленко, з моменту початку повномасштабного вторгнення організація провела 10 виставок тільки в США, не рахуючи незліченних плакатних акцій по Європі та США. Завдяки цим проєктам вдалося зібрати майже 20 млн грн для допомоги Україні, з яких 50% спрямовані на підтримку художників, а інші 50% — на гуманітарні потреби та допомогу армії.

Фото: Dinara Khairova
Фото: Dinara Khairova