У Норвегії створили доріжку в кронах дерев для "любителів природи": який вона має вигляд
Фото: Effekt

Архітектурна студія Effekt завершила будівництво першої в Норвегії пішохідної доріжки в кронах дерев, пише Dezeen.

Доріжка проходить через парк активного відпочинку "Хамарен" у Фюресдалі та закінчується на круглому оглядовому майданчику.Фото: Effekt

Дерев’яна платформа піднята на 15 метрів над рівнем землі. Вона має пологий нахил, тому доступна для людей будь-якого віку та фізичних можливостей, а також для велосипедистів, колясок та інвалідних візків.

Маршрут довжиною один кілометр веде на 338-метровий пагорб, де облаштували круговий оглядовий майданчик діаметром 50 метрів. На більшій частині шляху доріжка має ширину два метри, але в деяких зонах її розширили, щоб облаштувати додаткові оглядові зони.

Фото: Effekt
Фото: Effekt

Доріжка піднята на стовпах, які утворюють "органічну форму, що огинається навколо дерев і вздовж гори", кажуть архітектори.

Конструкцію виготовили з місцевої соснової деревини, щоб вона гармоніювала з навколишнім середовищем. Усі елементи обробляли невеликою технікою або вручну й збирали на місці, щоб не зашкодити природі.

"Відновлення зв’язку з природою є важливою частиною великих змін, через які ми зараз проходимо", — сказав співзасновник студії Туе Фогед.

Фото: Effekt
Фото: Effekt

Архітектурна студія Effekt, що базується в Копенгагені, заснована архітекторами Сінусом Лінге та Туе Фогедом у 2007 році. Також ця студія звела спіралеподібну вежу посеред лісу та перетворила закинуту фабрику вітряків у скейтпарк і молодіжний центр.

У 2017 році у Фюресдалі відкрився парк активного відпочинку "Хамарен". Поруч із новою доріжкою на кронах дерев тут є велосипедні та природні стежки, а також об’єкти для активного відпочинку, зокрема стрибки на батуті та скелелазіння.

Фото: Effekt
Фото: Effekt