В Одесі відреставрували історичні двері за допомогою 3D-сканування
Фото: "Тисячі дверей Одеси"

У будинку Ставро в Одесі майстерня "Тисячі дверей Одеси" відреставрували двері зразка 1892 року, про це майстерня зазначила у своїх соцмережах.

"Унікальні двері, просочені історією вулиць Одеси, завдяки мистецтву реставрації знайшли друге життя. Від потьмянілої під впливом часу до блиску латуні і теплоти деревини — кожен відновлений елемент просякнутий повагою до минулого і прагненням зберегти його для майбутніх поколінь", – зазначили майстри.

Майстри "Тисячі дверей" пишуть, що з часом блиск латуні на дверях потьмянів. Тому вони відновили автентичні латунні шпінгалети стулок дверей, кватирок та латунні плінтуси, які прикрашають нижню частину дверей.

Дверні ручки реставратори відтворили за допомогою 3D-сканування. Таким чином вони змогли відтворити історичну спадщину в латуні.

Фото: "Тисячі дверей Одеси"
Фото: "Тисячі дверей Одеси"

Різьблення дверей складається з трьох порід дерев: модрини, вільхи та дуба.

"Погляньте на різьблення дверей — три породи дерева: модрина, вільха і дуб, створюють гармонію візуальної глибини і обіцяють непохитність перед зовнішніми впливами завдяки просоченню данськими маслами", – зазначають у майстерні.

Також майстри змогли відтворити ковані ґрати, які вони вважають не лише прикрасою, а "діалогом з епохою, де кожен завиток, переплетення ліній і клепки передають дух старовинної Одеси".