Британська фотографка два роки документувала українок, які вимушені були виїхати за кордон
Фото: Polly Braden

Британська фотографка Поллі Брейден два роки присвятила документуванню життя українських жінок, які вимушені були поїхати з України через повномасштабну війну, розгорнуту російськими військами. Про це повідомляє CNN.

Через кілька тижнів після того, як почали з'являтися перші репортажі з України, Брейден полетіла до Молдови, яка межує з Україною. За її словами, було важливо задокументувати те, що відбуватиметься з жінками, котрі покинули свої домівки.

"Їм доведеться знаходити житло, влаштовувати дітей до шкіл, шукати роботу та будувати нове життя. Це також означало, що вони раптово стали біженцями — хтось із них міг бути вчителькою, юристкою, поважною людиною у своїй країні", — пояснила вона.

Фото: Polly Braden
Фото: Polly Braden

Зрештою проєкт Поллі Брейден перетворився на виставку під назвою "Leaving Ukraine", яка зараз експонується в музеї у Лондоні.

"Звичайно, важливо мати світлини з лінії фронту і того, що відбувається всередині України, але також важливо розуміти, яку роль відіграють жінки у війні, особливо у цій війні, де жінки змушені були відмовитися від свого статусу у країні", — розказує Брейден.

Фото: Polly Braden
Фото: Polly Braden

За два роки війни Поллі Брейден пильно стежить за історіями шістьох жінок, з якими вона зустрілася під час поїздки до Молдови: випускниці юридичного факультету Олени, вагітної матері Ані, шкільних подруг Софії, Алєсі та Юлії, а також Нарине, яка виїхала з України з дітьми та близькою подругою.

Фото: Polly Braden
Фото: Polly Braden

Свою роботу фотографка розглядає у контексті не лише як зображення цих шістьох жінок та їхніх сімей, а й як відображення країн, у яких вони опинилися, зокрема Італії, Польщі та Великої Британії.

"Я думала, що зустріну людей в одній країні, а потім простежу, як вони будують там своє життя, але жодна з тих, кого я зустрілася, не змогла осісти в якійсь країні. Їм довелося переїжджати, бо вони не могли знайти роботу, не було житла, вони не могли влаштувати дитину до школи", — поділилася фотографка.

За словами Брейден, проєкт "Leaving Ukraine" — це співпраця з жінками, яка показує інтимний портрет їхньої нової реальності. Наприклад, фотографуючи Аню лише кілька годин після пологів. Багато зображень — це приватні моменти, зняті вдома, у громадських місцях і в громадському транспорті.

Фото: Polly Braden
Фото: Polly Braden

"Вони розповідали свою власну історію, а я просто тримала камеру", — зазначила Поллі Брейден.

Брейден казала, що вірила у повернення в Україну з деякими з цих жінок, але з огляду на те, що війна вже триває третій рік, це неможливо.

Зрештою фотографка визначила, що серія фото "Leaving Ukraine" стосується побудови життя за межами дому і "знаходження нових шляхів у Європі".