У Раді зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства
Фото: depositphotos

Законопроєкт про цивільні партнерства для одностатевих та різностатевих пар зареєстрований у Верховній Раді. Про це повідомила депутатка Інна Совсун.

Законопроєкт №9103 зареєстровано у Верховній Раді 13 березня. Його співавторами виступили 17 депутатів.

Як зазначається у пояснювальній записці, цивільним партнерством є зареєстрований у визначеному порядку добровільний сімейний союз двох повнолітніх осіб, однієї чи різної статі, в основі якого лежить взаємоповага, взаєморозуміння, взаємопідтримка, взаємні права та обов'язки, що корелює з визначенням сім'ї, відповідно до норм Сімейного кодексу України.

Водночас реєстроване партнерство не є шлюбом, а проживання осіб однією сім'єю не є реєстрованим партнерством, якщо такий союз не зареєстровано.

Депутати звертають увагу на те, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну актуалізувало цей законопроєкт. Насамперед це необхідно, щоб захистити права військових, оскільки багато з них не можуть офіційно оформити свої стосунки через те, що їхні партнери або партнерки однієї з ними статі. Тому у випадках поранення, зникнення безвісти або загибелі — вони не мають достатнього юридичного захисту з боку держави.

Після держреєстрації партнери отримують статус близьких родичів — членів сім'ї першого ступеня спорідненості, незалежно від того, чи проживають вони фактично разом і, чи ведуть спільно домашнє господарство.

Реєстрація партнерства проводитиметься після 10 днів з дня подання відповідної заяви, а розірвання можливе як за спільною заявою, так і за волевиявленням однієї зі сторін.

Згідно з законопроєктом, можна зареєструвати партнерства за відсутності однієї з осіб або поза межами органу реєстрації актів цивільного стану (наприклад, коли особа є військовослужбовцем).