У Рівному планують відкрити музей пива та хмелярства з використанням 3D-технологій
Фото: Суспільне. Рівне

У Рівному планують відкрити музей пива та хмелярства. Ініціатор проєкту — директор Рівненського пивзаводу Маріян Гойда, який самостійно за три роки зібрав понад 500 експонатів, пише "Суспільне. Рівне".

Поки музей ще не відкрився, чоловік тримає власну колекцію у своєму кабінеті. Спочатку Гойда збирав пляшки, які належали цьому пивзаводу. Зокрема, серед експонатів є пляшка, якій понад 100 років.

Фото: Суспільне. Рівне
Фото: Суспільне. Рівне

Також у колекції є понад 300 кухлів, а також бочки, лабораторне обладнання та архівні документи. Деякі експонати ініціатор створення музею викупив у інших колекціонерів.

"На сьогодні історична пляшка може коштувати 500-1000 гривень, кухлі купував переважно в Німеччині від 15 євро до 40-50 і вище. Це неправильно, коли ці експонати стоять в одному приміщенні, в мене в кабінеті, їх повинні бачити відвідувачі", — зазначив Маріян.

Фото: Суспільне. Рівне
Фото: Суспільне. Рівне

Музей хочуть облаштувати в будинку на вулиці Петра Могили, де жив перший директор пивзаводу Герш Пісюк. Тут представлять історію пивоваріння не лише Рівного, а й Луцька, Вовковиїв, Семидубів, Кременця, Квасилова та Глинська.

Фото: Суспільне. Рівне
Фото: Суспільне. Рівне

Над створенням музею, зокрема, працюють історики. "Хотілось би зробити його таким сучасним, інтерактивним, мультимедійним, з використанням 3D-технологій, аби відвідувачі могли зайти й побачити ту атмосферу, яка була 100 чи більше років тому", — розповів Маріян Гойда.

До наповнення колекції закликають долучатися всіх охочих. Експонати готові викупити й навіть встановити іменну табличку. Попередньо музей хочуть відкрити у 2024 році, однак точної дати немає.

Пивоварня у Рівному заснована орієнтовно у 40-х роках ХІХ століття. У ХХ столітті вона стала найбільшим виробництвом пива на Волині.