У Славутичі на Київщині збудують ядерний науковий хаб: що там буде
Фото: Агентство регіонального розвитку в Славутичі

У Славутичі на Київщині створюють Північноукраїнський ядерний науковий хаб. Про це повідомили у НАЕК "Енергоатом". Проєкт реалізовує Агентство регіонального розвитку в Славутичі й міська рада.

Мета утворення ядерного наукового хабу — створити умови для розвитку наукової та бізнес складової атомної, а також пошук рішень для розбудови зеленої енергетики в Україні.

Фото: Агентство регіонального розвитку в Славутичі
Фото: Агентство регіонального розвитку в Славутичі

Хаб обʼєднає науково-дослідні інститути, освітні установи й енергетичні компанії, які працюватимуть над новими проєктами атомних електростанцій, а також розв’язанням проблем безпеки їхньої експлуатації й розвитком суміжної інфраструктури.

Ядерний науковий хаб сприятиме розвитку Чорнобильської АЕС, шукатиме шляхи подальшого застосування відчужених територій, розвитку зеленої енергетики на базі закритої електростанції, дозволить розглядати проєкти зі збереження та утилізації ядерних відходів, які утворюються в результаті роботи українських атомних станцій.

Зокрема, на базі установи планують запустити цифровий тренажер ядерних реакторів майбутнього.

До роботи в межах цього проєкту планують залучити моніторингові групи МАГАТЕ та науковців у сфері ядерної енергетики з усього світу, пише "Промисловий портал". Розмістити ядерний науковий хаб планують на базі будівлі Центру професійного розвитку Славутича.

Фото: Агентство регіонального розвитку в Славутичі
Фото: Агентство регіонального розвитку в Славутичі

Там відремонтують дах, проведуть реконструкцію внутрішніх приміщень, повністю оновлять комунікації та системи опалення. Згодом придбають необхідне обладнання для науково-дослідної діяльності, конференцій, роботи спеціалістів на постійній основі.

Після завершення основних робіт у будівлі передбачається облаштування навколишньої території, благоустрій та можливе створення декоративних об’єктів на тематику ядерної та зеленої енергетики.