У США шириться тренд на новий алкогольний напій під назвою BORG. У чому його небезпека
Фото: simplylifebybri

В американському TikTok з березня 2023 року шириться тренд про вірусний алкогольний напій під назвою BORG. Студенти його виготовляють у пластиковому галоні та п’ють на вечірках. Спеціалісти занепокоєні вірусним трендом і небезпекою, яку несе в собі ця суміш. Про це повідомляє CNN.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Абревіатура BORG розшифровується як "blackout rage gallon" ("чорний галон люті"). Згідно з даними Національного токсикологічного центру у Вашингтоні в окрузі Колумбія, цей термін означає суміш, яку часто готують у пластиковому глечику розміром з галон, вона зазвичай містить горілку або інший дистильований алкоголь, воду, підсилювач смаку й електроліт у вигляді порошку або напою.

"У борзі стільки алкоголю, що його вживання може призвести до алкогольного отруєння", – наголошує Анна Лембке, професорка психіатрії та наркології Стенфордського університету в Каліфорнії.

@darienrinn happy gasparilla????‍☠️????‍☠️???? #gaspy #borgs #borg #borges #borgnames #borgname #borging ♬ original sound – dar

На відео в TikTok студенти виготовляють напій у величезних галонах для напоїв, гігантській ванні або навіть у раковині. Головна мета — створити унікальний напій, який має призначення "зробити кожного надзвичайно п'яним".

За словами Сабріни Грімальді, засновниці та головної редакторки онлайн-журналу про стиль життя The Zillennial Zine, діти бачать, як це роблять інші, і хочуть спробувати самі. "Це ще одна реальна небезпека — взяти девіантну поведінку й нормалізувати її, поширюючи в соціальних мережах".

Студенти знімають відео з вірусним напоєм і надають йому соціальний аспект, підписуючи галони назвами: "Капітан Борган", "Наш Борг і Спаситель", "Борган-донор" і "Борган-Валлен".

@elrspam1 havent seen anyone do this yet so yay for my originality???? #saltburn #saltburnmovie #saltburnedit #barrykeoghan #bathtubscene #jacobelordi #jacobelordiedit #murderonthedancefoor #neverbelikeyou #thatjacobelordiedit #borg #foryou #fyp #famous #trending #college #collegelife #funny #borgnames #relatabl ♬ Murda on the dancefloor sped up – Stan :)

"Ви повинні дати назву своїй BORG і проявити творчість, написавши її фломастером на галоні", – розповідає 18-річна випускниця приватної середньої школи в Тампі, штат Флорида.

Дівчина повідомляє, що існує велика небезпека вживання BORG, адже "багато людей просто наливають горілку і не вимірюють її кількість. Ніхто не встановлює собі норму того, скільки він збирається випити."

"BORG часто містить п'яту частину горілки або іншого міцного алкоголю, що становить близько 17 стандартних порцій напою, а це величезна кількість алкоголю", – каже Анна Лембке.

За її словами, BORG зазвичай підсолоджують за допомогою розріджувачів, таких як електролітні напої або підсилювачі смаку, це робить напій ще більш небезпечним.

"Унаслідок підсолоджувачів напій стає смачнішим, і люди, як правило, можуть випити більше, ніж вони могли б випити чогось на зразок чистої горілки. Але це не збільшує здатність печінки краще метаболізувати алкоголь" – каже професорка.

У разі вживанні алкоголю, медичні експерти закликають до поміркованості. Адже печінка переробляє близько одного стандартного напою на годину.

Залежно від кількості алкоголю в суміші, вживання BORG повністю перевантажує здатність печінки метаболізувати його, особливо у тих, хто не має міри до споживання алкоголю.