Картина із зображенням оголених жінок викликала конфлікт у французькій школі
Фото: Wikimedia Creative Commons

В одній зі шкіл Франції вчитель показав учням картину епохи Відродження із зображенням оголеного тіла, через що викликав дискомфорт у них. Зокрема, школярі звинуватили вчителя в расистських та ісламофобських висловлюваннях, повідомляє France 24.

Конфлікт стався в середній школі Жака-Картьє у муніципалітеті Іссу, що за 45 км на захід від Парижа.

В рамках курсу з вивчення мистецтва вчитель французької мови показав учням 6-го класу картину "Діана та Актеон" італійського художника XVII століття Джузеппе Чезарі. Вона зображує історію грецького міфу, в якій мисливець Актеон натрапляє на місце, де купаються оголені богиня Діана та її німфи.

"Деякі учні відводили погляди, відчували образу, говорили, що були шоковані. Дехто також стверджував, що вчитель робив расистські коментарі, проте пізніше це спростували", — каже Софі Венецітей із профспілки вчителів школи Snes-FSU.

Учні-мусульмани заявили, що вчитель навмисно викликав у них дискомфорт, розпитуючи про картину, яка суперечить їхнім релігійним переконанням, зазначає BFM TV.

Зокрема, батьки учня надіслали директору електронний лист, звинувачуючи вчителя в тому, що він не давав їхньому сину висловитися під час обговорення.

За словами Венецітей, для вчителів школи ця ситуація стала "останньою краплею", які скаржилися на "дуже поганий клімат", а також "відсутність підтримки" від керівництва.

Вони надіслали батькам листа, в якому сказали, що користуються своїм правом не відвідувати уроки через "особливо важку ситуацію" у середній школі. Вчителі послалися на "відчутний дискомфорт" та "зростання випадків насильства".

Після розголосу міністр освіти Франції Габріель Атталь відвідав навчальний заклад. Він запевнив, що "проти учнів, які винні в цій ситуації", буде розпочата дисциплінарна процедура. Водночас школу перевірять на дотримання "цінностей республіки".

Після конфлікту цей вчитель й увесь учительський колектив живуть у тривозі. Напруга виникла після серії нападів на вчителів за останні роки у Франції. У п’ятницю, 8 грудня, французький суд визнав винними шістьох підлітків за участь у вбивстві ісламським радикалом у 2020 році вчителя Самуеля Паті.

47-річного вчителя історії та географії поранили ножем та обезголовили ​​в передмісті Парижа. Його вбивство сталося після того, як у соцмережах поширили інформацію, що Паті показав своєму класу карикатури на пророка Мухаммеда із сатиричного журналу Charlie Hebdo.

У жовтні інший радикально налаштований ісламіст зарізав свого колишнього вчителя Домініка Бернара до смерті в північному місті Аррас.