В Україні скасовують покази Мангеттенського фестивалю через відновлення їх у РФ
Фото: Артхаус Трафік

Мангеттенський фестиваль короткометражного кіно в Україні скасували через відновлення показів для росіян.

Цього року головний організатор Мангеттенського фестивалю короткометражних фільмів прийняв рішення відновити покази для росіян (у 2022 році сеанси в Росії були скасовані). Тому кінокомпанія "Артхаус Трафік", яка була організатором показів в українських кінотеатрах, розриває відносини з фестивалем та його засновником Ніком Мейсоном.

Зазначається, що спеціально для росіян фестиваль організував онлайн-перегляд з російськими субтитрами в понад 50 країнах світу. Жоден глядач із будь-якої іншої країни не має настільки широких можливостей.

Серед переліку країн, у яких доступний онлайн-перегляд, є Росія, а в Білорусі проходитимуть офлайн-покази. Також на сайті фестивалю є пряма інструкція для резидентів РФ, яка пояснює, як обходити підсанкційні платіжні системи при купівлі квитка.

В описі проєкту фестиваль також проявляє самоцензуру — ухиляється від пояснення причин торішньої паузи для "російськомовних прихильників", посилаючись на неназвану "ситуацію, що склалась".

В "Артхаус Трафік" додають, що засновник фестивалю Нік Мейсон проігнорував заклики українського співорганізатора щодо недоцільності підтримки Росії, а також надання розважального контенту її громадянам, які відповідальні за вторгнення в Україну.

"Єдиним рішенням Ніка Мейсона стала незначна зміна на сайті фестивалю — онлайн-покази перестали позиціюватись як "покази для росіян", ставши "показами для російськомовних"", — кажуть в українській компанії.

Мангеттенський фестиваль короткометражних фільмів — подія, яка щороку об'єднує понад 100 000 поціновувачів короткого метра в понад 500 містах на 6 континентах. Переможці визначаються шляхом глядацьких голосувань.

Цього року подія відбудеться у 26-й раз. В Україні фестиваль упізнаваний, і є одним із найбільш відвідуваних короткометражних фестивалів. В Україні захід проводили з 2006 року.