В Україні з'явився перший краудфандинг, що викуповує старовинні речі для музеїв
Фото: ''Спільний спадок''

В Україні створили проєкт "Спільний спадок", який шукає старовинні українські речі у вільному продажу й викуповує найцінніші з них для музеїв. Про це повідомили на сайті проєкту.

Наразі вони співпрацюють з Національним центром народної культури "Музеєм Івана Гончара" в Києві.

"Перші внески ми спрямуємо на придбання народного вбрання, народних картин та ікон, давніх світлин. Другою чергою придивлятимемося до предметів традиційного народного побуту й обрядових атрибутів", — повідомляє команда проєкту.

Команда обирає речі, які варто придбати, за таким принципом: спочатку кураторка проєкту Аліна Божнюк вивчає пропозиції онлайн та бронює річ. Далі їх погоджують з науковими співробітниками музею щодо якості та цінності речі, потреби для колекції музею та об’єктивності ціни. Вже після — вони викуповують річ.

Усі зібрані кошти організатори використовують на купівлю та доставляння речей, а також на сплату податків. Команда "Спільного спадку" працює безкоштовно та регулярно звітує про всі зібрані та витрачені кошти щомісяця. 

Окремо звітують про кожну придбану річ впродовж тижня після купівлі — додають фото, вказують місце придбання та вартість.

Підтримати проєкт можна за посиланням.