В Україні вперше лікуватимуть безпліддя за державні кошти
Фото: Unsplash

Міністерство охорони здоров’я вперше впроваджує фінансування допоміжних репродуктивних технологій (запліднення in vitro) за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Про це йдеться на сайті МОЗ.

У відомстві зазначають, що у більшості країн послуги з лікування безпліддя є недофінансованими та недоступними для населення, зокрема через вартість і соціальну стигму. Водночас статистика свідчить, що кількість безплідних пар в Україні стабільно збільшується, що вимагає активної участі зі сторони держави, наголосили в МОЗ.

"Сучасне життя суттєво знижує якість репродуктивних функцій українців. І якщо раніше цю проблему вирішували лише за приватні кошти, то тепер ми надаємо можливість скористатися послугами з лікування безпліддя безоплатно", — зауважив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

За його словами, також важливо забезпечити право на батьківство для військовослужбовців.

Ставка за новим напрямом із лікування безпліддя для лікарень становитиме 60 324 гривні за надану послугу. Прогнозована кількість медичних послуг — 30 400 циклів. Очікується, що це забезпечить народження близько 10 000 дітей щороку.

У міністерстві зазначили, що направлення жінок для проведення першого курсу лікування безплідності за бюджетні кошти здійснюватимуть лише за медичними показами.