В Японії зафіксували спалах захворювання на смертельну бактеріальну інфекцію
Фото: Unsplash

За офіційними даними, в Японії зросла кількість випадків захворювання на небезпечну та смертельну бактеріальну інфекцію — синдром стрептококового токсичного шоку (STSS). Причина спалаху наразі невідома. Про це повідомляє CNN.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Станом на 2 червня Міністерство охорони здоровʼя Японії зареєструвало рекордні 977 випадків захворювання на синдром стрептококового токсичного шоку, смертність від якого сягає 30%. За останніми даними, у період із січня до березня від інфекції померло 77 людей.

Більшість випадків захворювання спричинені бактерією під назвою streptococcus pyogenes. Відомий як стрептокок А, він може спричиняти біль у горлі, здебільшого в дітей, і багато людей хворіють на нього, навіть не підозрюючи про це.

Стрептокок А потрапляє в кровотік і виробляє токсин, що може призвести до токсичного шоку. Це, зі свого боку, загрожує серйозним ускладненням — аж до ампутації кінцівок і смерті.

У разі якщо хвороба протікає важко, пацієнти спочатку страждають від лихоманки, болю в м’язах і блювоти, але симптоми швидко переростають у реальну загрозу життю через низький артеріальний тиск, набряк і поліорганну недостатність.

"Навіть за умови лікування STSS може бути смертельним. З десятьох заражених щонайменше троє людей помруть від інфекції", — зазначили в Центрах з контролю та профілактики захворювань у США (CDC).

Стрептококові інфекції поширюються повітряно-крапельним шляхом і під час фізичного контакту. Бактерія також може заражати пацієнтів через рани. 

У грудні 2022 року п’ять європейських країн повідомили Всесвітній організації охорони здоров’я про зростання захворюваності на стрептококову інфекцію групи А, причому найбільше постраждали діти до 10 років.