Вчені вперше створили каталог усіх книг з особистої бібліотеки Чарльза Дарвіна
Фото: Darwin Online

Цього року вперше опублікували інформацію про величезну особисту бібліотеку науковця, що створив теорію еволюції, Чарльза Дарвіна. У 300-сторінковому каталозі представлено 7400 найменувань, розподілених по 13 000 томів, пише The Guardian.

Публікацію каталогу з книгами Дарвіна оприлюднили 12 лютого. Дата збігається з 215-річчям науковця. Попередні списки того, що було в бібліотеці Дарвіна, охоплювали лише близько 15%.

Фото: Darwin Online
Фото: Darwin Online

Дослідники витратили 18 років, відстежуючи кожну книгу, статтю, брошуру та журнал, що належали відомому натуралісту, виявивши приголомшливий обсяг його приватної колекції.

Науковець Джон ван Вайхе, який очолив цей проєкт, сказав, що бібліотека продемонструвала надзвичайну увагу Дарвіна до досліджень інших людей.

"Це також показує, наскільки шалено еклектичним був Дарвін. Існує величезне море речей, які можуть бути американськими чи німецькими новинними вирізками про качку або інвазивних коників. Це була найцікавіша частина, не офіційні книги, а інші речі... всі вони об'єднуються разом, щоб створити теорії та публікації, які ми всі знаємо", — зазначив ван Вайхе.

Фото: Darwin Online
Фото: Darwin Online

Щоб заповнити прогалини в бібліотеці Дарвіна, дослідники звернулися до його оригінальних рукописних каталогів, які заповнювали 56 паперових коробок і містили надзвичайно скорочені посилання. Ще 426 відсутніх назв було виявлено в 426-сторінковому рукописному каталозі, підготовленому для Дарвіна в 1875 році.

Дослідники інколи використовували аукціонні записи. Так вдалося дізнатися, що Дарвін мав копію статті 1826 року орнітолога Джона Джеймса Одюбона "Розповідь про звички катарта (Vultura aura), особливо з метою розвінчання загальноприйнятої думки про його надзвичайну силу нюху".

У 2019 році на аукціоні з'явився примірник роману Елізабет Гаскелл "Дружини й дочки" 1880 року. У примітці до нього зазначено: "Ця була улюблена книга Чарльза Дарвіна й остання книга, яку йому читали вголос".

Фото: Darwin Online
Фото: Darwin Online

Новий каталог показує, що Дарвін мав томи на низку різних предметів, включно з біологією, геологією, філософією, психологією, релігією, сільським господарством, мистецтвом, історією та подорожами.

Більшу частину робіт написано англійською, а решту — німецькою, французькою, італійською, іспанською, нідерландською та данською мовами. Один з експонатів — німецьке періодичне видання, що містить першу відому фотографію бактерій.

Фото: Darwin Online
Фото: Darwin Online

Ван Вайхе сказав, що все це свідчить про те, що Дарвін був "не ізольованою фігурою, яка працювала наодинці, а експертом свого часу, який спирався на складну науку, дослідження та інші знання тисяч людей".

Команда Darwin Online склала вичерпний 300-сторінковий каталог усієї колекції, що містить близько 9300 посилань на зацифровані копії творів.