ВДНГ запустив реєстр об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Експоцентру
Фото: ВДНГ

Національний комплекс "Експоцентр України" запровадив онлайн-реєстр пам’яток мистецтва, що розташовані на його території.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Завдяки цій ініціативі можна систематизувати будівлі, споруди та інші обʼєкти, які наразі не охороняються чинним законодавством, проте, ймовірно, мають культурну, історичну або архітектурну цінність. Онлайн-реєстр також допоможе дізнатися про вже зафіксовані в державному реєстрі памʼятки на території ВДНГ.

Реєстр працює онлайн і доступний для відкритого перегляду. Крім того, команда ВДНГ залишає можливість будь-кому додавати нові пункти до переліку. Згодом цю інформацію оброблятиме окремо створена комісія та передаватиме до органів державної влади із заявою про реєстрацію нововідкритих памʼяток у державному реєстрі.

На сьогодні до списку додано 19 об’єктів, що вже мають охоронний статус, серед яких будівлі павільйонів, споруда центрального входу, а також фонтани та інші зразки архітектури. Водночас головний акцент реєстру — на виявленні й збереженні тих обʼєктів, що такого статусу поки що не мають.

Нова ініціатива зробить комунікацію щодо наявності тих чи інших цінностей на території Експоцентру максимально прозорою, а ВДНГ зможе ефективніше співпрацювати з партнерами у справі захисту пам’яток на території комплексу.