Власників вулкана в Новій Зеландії визнали причетними до його виверження
Фото: EPA

Новозеландську компанію Whakaari Management Ltd, яка керувала вулканічним островом, визнали винною в тому, що вона не мінімізувала ризики для 22 осіб, які загинули під час виверження вулкана Вайт-Айленд у 2019 році, повідомляє BBC.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Суддя розкритикував, за його словами, "дивовижні провали" компанії WML, що ліцензує тури на острів з вулканом. Тепер їй загрожує штраф до $928 000.

У судовому процесі, розпочатому проти 13 компаній, шість уже визнали себе винними, а з шістьох зняли обвинувачення. Провину визнали, зокрема, три компанії, які організовували вертолітні та човнові тури, а також польоти над вулканом. Їм загрожує штраф близько $870 000.

Джеймс, Ендрю та Пітер Баттли, троє братів, які володіють компанією WML, успадкували вулкан і ліцензували інші підприємства на проведення турів. Юрист компанії стверджував, що вона є просто землевласником, який не контролює тури на острів і те, як вони відбуваються.

Але суддя сказав, що компанія не провела оцінку щодо ризику виверження вулкана. Зазначається, що вулкан на острові Вайт-Айленд демонстрував ознаки ймовірного виверження за кілька тижнів до фатальної ситуації.

Виверження вулкана на острові Вайт-Айленд сталося в грудні 2019 року. У той момент на острові перебували 48 осіб, переважно іноземні туристи. Загинули 22 людини.

Це найактивніший вулкан Нової Зеландії, який у тій чи іншій формі вивергався з 2011 року. Після виверження у 2019 році туристична діяльність на Вайт-Айленді не відновилася.