До Нової Зеландії повернулися доісторичні птахи такахе, які раніше вважалися вимерлими
Фото: Auckland Zoo

Доісторичний птах такахе, якого колись вважали вимерлим, повернувся в дику природу в Новій Зеландії, повідомляє The Guardian.

18 птахів минулого тижня випустили у долину озера Вакатіпу-Ваймаорі, альпійську місцевість Південного острова Нової Зеландії, на схили, де їх не було близько 100 років.

Як і багато новозеландських птахів, такахе еволюціонували без місцевих ссавців, які їх оточували, і пристосувалися, щоб заповнити екосистемні ніші. Такахе не літають, мають зріст близько 50 см і живуть у горах. Археологи вважають, що вони жили у Новій Зеландії в доісторичну епоху плейстоцену.

Фото: Douglas Thorne
Фото: Douglas Thorne

Птахи були офіційно оголошені вимерлими в 1898 році. Їх популяція була знищена унаслідок тварин, які прибули в країну разом з людьми: горностаїв, кішок, тхорів і щурів.

Кількість птахів зараз становить близько 500, і щороку зростає приблизно на 8%. Спочатку природоохоронці зібрали та штучно інкубували яйця, щоб запобігти їх поїданню хижаками.

Коли пташенята вилуплювалися, їх годували та вирощували працівники за допомогою ляльок з характерними для птахів червоними дзьобами.

Якщо випущені в дику природу такахе пристосуються на новому місці, у жовтні дослідники випустять на волю ще сім птахів. Ще десяток молодих особин планують поселити в долині на початку 2024 року.