У Львові відреставрували історичні "двері-віяло" за майже 50 000 грн – фото
Фото: Бюро спадщини

Фахівці відреставрували історичні дерев’яні двері будинку на вулиці І. Франка, 144, що неподалік Стрийського парку, пише Бюро Спадщини.

Так звані "двері-віяло", можуть відчинятися як всередину, так і назовні. Через цю особливість вони часто сильно знищуються.

Фото: Бюро Спадщини
Фото: Бюро Спадщини

В процесі робіт двері розчистили від пізніших нашарувань темно-коричневої фарби та повернули їм автентичне покриття із проявленням природної текстури дерева. А також замінили завіси, виготовили нові клямки та встановили фацетоване засклення.

Зазначається, що було багато втрачених елементів. "До прикладу, внизу дверей збереглася лише одна з шести автентичних тафель. Фахівці виготовили відповідну копію та встановили на місце", — йдеться у повідомлені.

Фото: Бюро Спадщини
Фото: Бюро Спадщини

Реставрацію проводили близько двох місяців за підтримки ЛКП "Бюро спадщини" та за співфінансування німецького фонду Ебергарда Шьока.

Вартість реставраційних робіт становила 49 998 грн. З цієї суми фонд оплатив 34 999 грн, а іншу частину — мешканці, які раніше подали заявку на участь у міській програмі співфінансування.

Фото: Бюро спадщини
Фото: Бюро спадщини

Минулого року за координацією ЛКП "Бюро спадщини" управління охорони історичного середовища було відреставровано 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків було замінено з металопластикових на дерев’яні.

Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року.

Фото: Бюро спадщини
Фото: Бюро спадщини