У Львові росіяни влучили по буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
Фото: МКІП

Російські військові вночі на 7 липня вдарили ракетами "Калібр" по історичному ареалу — буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Львів — Ансамбль історичного центру". Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

Комплекс з 17 житлових будинків розташований по вул. Стрийській, на розі з вул. Академіка Сахарова 50 – 76 в — має статус пам’ятки архітектури місцевого значення. Комплекс занесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

ЮНЕСКО засудила російський обстріл історичної будівлі у Львові та зазначила, напад порушує Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини, а також Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей.

У повідомленні на сайті ЮНЕСКО також нагадали про зобов'язання держав-учасниць Конвенції навмисно не шкодити культурній та природній спадщині, розташованій на території інших держав-учасниць. Ці зобов'язання поширюються і на буферні зони.

Буферні зони слугують додатковим рівнем захисту об'єктів, їх межі визнаються і затверджуються Комітетом всесвітньої спадщини.

Комплекс будинків спроєктований за ініціативи міської влади архітектором Міхалом Рибою у 1925 році в стилі раннього функціоналізму. Він формує трапецієподібний у плані квартал із великим замкненим внутрішнім подвір’ям та заїздом до нього з боку вул. Стрийської.

Проєкт реалізували в 1927 – 1930 роках архітектори Вінцент Равський та Вітольд Мінкевич. Будинки будували для викладачів Львівської політехніки.