У Львові створили парк розваг та відкриттів для дітей з інвалідністю – фото
Фото: Роман Балук

У Львові, на подвір’ї центру соціальних послуг "Джерело", що на проспекті Червоної Калини, 86А, створили парк розваг та відкриттів для дітей з інвалідністю. Про це повідомила Львівська міська рада.

Його за власний кошт створило подружжя американців Едді та Тетяна, які є засновниками організації The Bridge of Life. Цей майданчик коштував їм приблизно 60 000 доларів.

Парк розваг поділений на дві зони: для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату та дітей з розладами спектра аутизму. Площа його складає понад 1100 кв. м.

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

У першій зоні — діти, які мають фізичні обмеження, можуть безпечно покататися на гойдалці. Їх фіксують у високих кріселках з допомогою спеціальних пасків безпеки. Поряд є кругова карусель. Водночас діток важливо розвертати обличчям до парку, а не до центру самої каруселі, щоб вони могли бачити всі барви життя і красу навколо, наголошує Едді.

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

Також тут розташовані сенсорні локації для зорового контакту, щоб викликати у дітей певні асоціації, звукові панелі, де можна почути звуки різних інструментів, гумові іграшки, велика гірка та мініфутбольне поле.

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

"Це не просто каруселі — всі діти з інвалідністю думають, що вони літають, коли катаються на гойдалках. Так вони відволікаються від реальності та поринають у світ, де їм радісно, тепло й безпечно", — додає Едді.

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

Водночас у міській раді наголошують, що цей майданчик — саме для дітей з інвалідністю, тобто має певні елементи, які передбачені саме для їхньої безпеки, зручності й комфорту, а тому ці ж елементи можуть бути не зовсім безпечними для дітей без інвалідності чи порушень розвитку.

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук

Центр соціальних послуг "Джерело" понад 30 років допомагає дітям та молоді з інвалідністю, а також їхнім родинам. Там надають соціальні та реабілітаційні послуги, переважно коштом міського бюджету та частково коштом благодійних надходжень.

На сьогодні там на денних програмах є 136 дітей з інвалідністю, на ранньому втручанні — понад 100 сімей з дітьми із групи ризику чи з інвалідністю. Комплексну реабілітацію протягом року отримують понад 400 дітей з інвалідністю.

Фото: Роман Балук
Фото: Роман Балук