У Львові відновили програму реставрації балконів-пам’яток у співпраці з мешканцями
Фото: ЛМР

Міськрада відновлює програму реставрації балконів житлових будинків-пам’яток культурної спадщини, яку співфінансують місто й мешканці. Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Наразі нових заявок від мешканців не прийматимуть, а опрацьовуватимуть ті, що були подані раніше, у 2020-2021 роках. Першочергово планують відновити вже розпочаті реставраційні роботи у будинку №10 на вул. Гоголя. 

Також для реставрації актуальними залишаються об’єкти за 7 адресами: вул. Кирила і Мефодія, 29, вул. І. Огієнка, 6, вул. І. Франка, 4, вул. В. Винниченка, 26, вул. І. Нечуя-Левицького, 21, вул. Д. Донцова, 10 та вул. Зарицьких, 8.

Мешканці-учасники програми оплачують 10 000 гривень за реставрацію одного балкона, решту дофінансовує місто. Також місто виготовляє проєктно-кошторисну документацію, проводить тендерні закупівлі й укладає договори з підрядниками.

Координатором програми буде управління охорони історичного середовища, а виконавцем — ЛКП "Бюро спадщини". Також "Бюро спадщини" координує програми співфінансування реставрації брам та вікон в історичних будинках, зокрема заміну пластикових вікон на дерев’яні.

Програма співфінансування реставрації балконів у житлових будинках-пам’ятках архітектури була затверджена у 2019 р. та діяла впродовж 2020-2021 рр. Тоді, у співпраці з мешканцями, відреставрували 5 балконів та два еркери у будинку на вул.Стецька, 4. Минулого року програма була призупинена.