На Львівщині відновлять палац 1740 року – там може бути приватна школа англійського типу
Фото: Максим Козицький / Facebook

У Львівській області в селі Роздолі відновлять історичний палац Жевуських-Лянцкоронських, повідомив голова Львівського ОВА Максим Козицький.

Новим власником палацу Жевуських-Лянцкоронських стала інвестиційна компанія EFI Group. Інвестор Ігор Ліскі зазначив, що компанія планує не тільки відреставрувати палац, а й створити проєкт, який сприятиме розвитку місцевої економіки та поповненню бюджету Роздолу.

Фото: Максим Козицький / Facebook
Фото: Максим Козицький / Facebook

Серед варіантів, які обговорюють: створення на базі палацу сучасного реабілітаційного центру для військових, відкриття приватної школи англійського типу або п’ятизіркового готелю.

"Тішить, що приватні інвестори, розуміючи зобов’язання, які накладає на них Закон про охорону культурної спадщини, не бояться вкладати кошти у такі важливі історичні будівлі. Ми зі своєї сторони готові надати всю необхідну підтримку", — написав Козицький.

Фото: Максим Козицький / Facebook
Фото: Максим Козицький / Facebook

Суму для відновлення будівлі та часові рамки реалізації ремонтних робіт поки не називають. За програмою максимум, новий заклад обіцяють відкрити за три з половиною роки.

За словами очільника ЛОДА, чиновники постійно шукають кошти на відновлення пам’яток, особливо тих, які перебувають під загрозою руйнації. У Львівській області зараз реставрують дерев’яну церкву святого Михаїла в селі Ісаї, цього місяця також почали відновлення собору Пресвятої Богородиці в Заболотцях. Ведуться ремонтно-реставраційні роботи на будівлі Празького банку у Бродах.

"Загалом цьогоріч на заходи з реставрації в обласному бюджеті передбачили близько 20 млн грн", — зазначив Козицький.

Палац Жевуських-Лянцкоронських — пам'ятка архітектури XVIII–ХІХ ст. 

Близько 1740 року коштом дідича Міхала Юзефа Жевуського в Роздолі збудували мурований палац, який він назвав Франкопіль на честь своєї другої дружини Францішки. Біля палацу створено парк-пам'ятку "Санаторій Розділ". У пізніші часи палац перебудовували у стилі історизму.

Фото: Максим Козицький / Facebook
Фото: Максим Козицький / Facebook