Під час спеки потрібно підтримувати водний баланс тварин – який він має бути
Фото: Unsplash

В Україні у вихідні синоптики обіцяють найсильнішу спеку за літо. Соціальна ініціатива Save Pets of Ukraine розповідає, як правильно підтримувати водний баланс свого домашнього улюбленця.

Зазначається, що організм чотирилапих на 65- 75% складається з води, через що їм важливо підтримувати водний баланс, як і людині. "Змусити тварину пити воду неможливо і не варто. Чотирилапі чудово відчувають свої потреби й п'ють, скільки вважають за потрібне", — додають в ініціативі.

Собака потребує від 60 до 70 мл води на 1 кг ваги тіла, кіт — від 30 до 50 мл, це якщо мова йде про харчування виключно сухими кормами. Вологі раціони та їжа власного приготування вимагають меншого споживання води.

Save Pets of Ukraine та ветеринарка Анастасія Бартиш наголошують, що під час дотримання питного режиму тварини слід звернути увагу на:

  • кількість споживання води на добу;
  • якість води. Воду потрібно обирати очищену й міняти щодня на свіжу;
  • фізико-хімічні показники корму та його окремі компоненти, що утримують вологу;
  • вік улюбленця. Після 10-річного віку рівень водного балансу в організмі тварини може зменшитися на 40%. "Тому не слід змушувати вже дорослу тварину до споживання великої кількості води, адже це може спричинити набряки", — каже ветеринарка;
  • стать та фізіологічний стан. Якщо тварина вигодовує нове потомство, її потреба у воді буде більшою від норми;
  • активність тварини. Що активніше проводить час тварина, то частіше потрібно давати їй воду;
  • наявність хвороб. Спрага може підвищуватись у разі гормональних захворювань та запальних процесів в організмі.

Зокрема, у Save Pets of Ukraine закликають допомагати вуличним тваринам пережити спекотні дні. Адже, за статистикою, щоліта понад 15% вуличних тварин гинуть від зневоднення та теплового удару.