Видавці пояснили, як формується ціна електронної книги
Фото: unsplash.com

Українські видавці пояснили LIGA.Life, як формується ціна на електронні книги. Адже існує думка, що через відсутність витрат на папір,цифровий формат має коштувати значно дешевше, ніж паперова книга.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Директорка видавництва Vivat Юлія Орлова наголошує, що це некоректне припущення. 

"У майданчиків, які продають електронний контент (Google Books, Apple Books, Amazon тощо), досить висока комісія – до 60% від роздрібної ціни. А правовласники накладають на електронні книжки роялті – 25-40% від отриманого видавництвом доходу від продажів. Для порівняння: роялті за паперові книжки – у середньому 8-12%. Тому значне здешевлення електронної книжки у порівнянні із паперовою – неможливе", – пояснює Юлія.

Окрім роялті та комісії, у ціну електронної книги також закладають: вартість ліцензії, витрати на оформлення книги (верстку, редактуру, переклад тощо), дохід видавця, податки, оплату роботи працівників, витрати на рекламні кампанії тощо.

"Вартість виготовлення електронної книги формує виробник відповідно до своїх витрат. Як правило, ціна електронної книги на 40% нижча за паперову. Тобто, по суті, відмінусовується ціна друку", – підсумовує Євген Воловиченко та додає, що пропорції ціни також можуть варіюватися залежно від жанру, обсягу книги, популярності автора тощо.

  • Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення ціна на українську паперову книгу в середньому зросла на 37,5%. Наприклад, у 2022 році середня роздрібна ціна на книгу Vivat становила приблизно 250 грн. Станом на травень 2024 року ціна виросла до близько 360 грн. Книга видавництва "#книголав" до 24 лютого 2022 року коштувала приблизно 320 грн, нині – 400 грн.