Найвища гора в Альпах зменшилася ще на два метри
Фото: Unsplash

Найвища гора в Альпах — Монблан — розташована на кордоні між Францією й Італією, зменшилася ще на два метри. Про це пише The Guardian.

Нова офіційна висота Монблану становить 4 805,59 метра — це на 2,22 метра менше ніж під час попереднього вимірювання, зробленого два роки тому.

Коли описував 2023 рік як "дещо винятковий рік", один із геодезистів, Дені Борель зазначив, що гора втратила "3500 кубічних метрів льоду та снігу порівняно з об’ємом, виміряним у 2021 році. Науковець додав, що втрата "досить значна порівняно з вимірюваннями попередніх разів".

Подібне зниження висоти дослідники пов'язують з тим, що вершина найвищої точки Альп вкрита шаром постійного снігу, глибина якого залежить від сили вітру та рівня опадів. Головний експерт департаменту Верхньої Савої на південному сході Франції Жан де Гарет вважає, що зниження висоти Монблану може бути пов'язане з випаданням меншої кількості опадів минулого літа.

Дослідники вимірюють Монблан кожні два роки протягом понад 20 років, щоб зібрати інформацію про вплив кліматичних змін на Альпи.

Однак науковці додають, що їм потрібно приблизно 50 років вимірювань, щоб мати можливість зробити висновки щодо можливого ​​глобального потепління на цій висоті 4800 метрів. Офіційна висота Монблану знижується вже понад 10 років. Найвищий показник становив 4 810,90 метра у 2007 році. У середині вересня 2021 гора Монблан була заввишки 4 807,81 метра.