У Франції гірськолижний курорт закривається назавжди – випадає недостатньо снігу
Фото: La Sambuy

Французький гірськолижний курорт поблизу міста Ла-Самбуї в Альпах демонтує підйомники, оскільки через глобальне потепління лижний сезон скоротився до кількох тижнів, пише CNN.

Тепер невигідно тримати курорт відкритим, бо раніше сніг там був майже від 1 грудня до 30 березня, а минулої зими протримався тільки чотири тижні.

Ла-Самбуї — це невеличкий курорт з трьома підйомниками та декількома трасами, які досягають висоти 1850 метрів. Однак там були дешевші абонементи, а також курорт пропонував траси як "чорні" для досвічених, так і "зелені" для початківців, через що користувався популярністю серед сімей, які шукали вигідні умови для відпочинку.

Однак тепер цей курорт зможе працювати менш ніж пʼять тижнів у січні й лютому. За словами мера Ла-Самбуї Жака Далекса, збитки через простій можуть коштувати приблизно 500 000 євро. Лише утримання підйомників коштує 80 000 євро на рік.

Місто спробує привабити туристів не тільки зимовим відпочинком, а й літнім. Курорт рекламуватимуть як "місце для літнього туризму та відпочинку на природі".

Загалом з 2001 року у Франції демонтували 22 гірськолижні підйомники, і все ще є 106 покинутих гірськолижних підйомників на 59 майданчиках. Причиною здебільшого є скорочення лижного сезону через малосніжні зими.

Мер Ла-Самбуї сказав, що "всі зимові курорти у Франції страждають від глобального потепління", особливо розташовані на середній висоті в горах від 1000 до 1500 метрів. Минулого року Сен-Фірмен, ще один невеликий альпійський гірськолижний курорт, вирішив демонтувати свої підйомники після того, як зимовий сезон скоротився з місяців до тижнів.

"Глобальне потепління, вочевидь, триває і відбувається навіть швидше, ніж передбачали вчені. Гірськолижним курортам стає дедалі важче працювати, багато які з них змушені адаптуватися до нового клімату", — додає Жак Далекс.