World Press Photo 2024 оголосив переможців, серед яких є роботи з України
Фото: Юлія Кочетова

Міжнародний конкурс World Press Photo 2024 оголосив переможців, серед яких українська фотографка Юлія Кочетова, яка документує війну Росії проти України. Та німецька фотографка Йоганна Марія Фріц, яка отримала нагороду за висвітлення повені на Херсонщині через підрив росіянам Каховської ГЕС у червні 2023 року. Про це повідомляє World Press Photo.

Юлія Кочетова отримала нагороду World Press Photo 2024 у європейському регіоні за проєкт Війна — це особисте (War is personal). Проєкт Юлії Кочетової — це вебсайт, який поєднує її фотографії з віршами, аудіокліпами і музикою.

Проєкт Юлії Кочетової
Проєкт Юлії Кочетової

За словами журі конкурсу, емоційні зображення створюють видатну презентацію серед багатьох записів про російське вторгнення в Україну. Захопливе використання аудіо та ілюстрацій, особливо в поетичному щоденнику та аудіозаписах, виділялося, надаючи якості фільму цій роботі.

На сайті премії пишуть, що така мультидисциплінарна презентація фотографки розповідає про війну на її суб'єктивному досвіді і водночас дозволяє їй додати більше емоцій і символізму, ніж могли б передати фотографії самі по собі. Загалом, проєкт пропонує особливий, особистий погляд на, на жаль, надто знайомі образи війни.

Юлія Кочетова — українська фотожурналістка, яка після повномасштабного вторгнення РФ в Україну активно висвітлює наслідки війни. Її роботи публікували такі міжнародні медіа, як BBC Online, The Guardian, The Telegraph, The Huffington Post, The National Geographic та інші. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року активно висвітлює наслідки війни.

Також нагороду World Press Photo 2024 у європейському регіоні отримала німецька фотографка Йоганна Марія Фріц за висвітлення повені на Херсонщині через підрив росіянам Каховської ГЕС у червні 2023 року. Вона знімала репортаж для видання Die Zeit "Каховська дамба: повінь у зоні бойових дій".

На сайті премії журі зазначили, що були вражені тим, як ці зображення підкреслюють екологічний вплив російського вторгнення на Україну.

Фото: Johanna Maria Fritz/World Press Photo
Фото: Johanna Maria Fritz/World Press Photo

Проєкт фотографки закликає глядачів подумати про техногенні стихійні лиха та вплив війни на них.

"Фотографка робить надзвичайну роботу, викликаючи співчуття у своїх роботах. Ця історія привертає увагу до екстремальних і нелюдських актів війни, які сталися серед багатьох інших подій за останні 12 місяців в Україні", — прокоментували журі.

Йоганна Марія Фріц — фотографка, яка знімає репортажі в Україні та на Сході. Вона зосереджується на зніманні життя знедолених груп, особливо жінок і тих, хто перебуває в зонах конфлікту.