ЮНЕСКО хоче вилучити Одеський порт із переліку світової культурної спадщини
Фото: Вікіпедія

Одеський морський порт планують вилучити зі списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Про це заявив мер міста Геннадій Труханов.

"Від комітету ЮНЕСКО ми отримали перелік рекомендацій, одна з яких — вилучення Одеського порту з переліку об’єктів охорони всесвітньої спадщини, але внесення його до буферної зони, де діятимуть обмеження щодо будівництва навколо порту", — сказав Труханов.

Зараз місто перебуває на другому етапі роботи щодо внесення до списку Всесвітньої спадщини. Комітет ЮНЕСКО надав Одесі перелік рекомендацій, частина яких має бути виконана до червня 2023 року, а решта — до лютого 2024 року.

Серед рекомендацій — покращення стану історичної забудови і створення комфортного міського громадського простору через його очищення від рекламних вивісок, літніх майданчиків, МАФів, кондиціонерів з фасадів будинків тощо.

"Ми збираємося розробити кодекс візуальних правил та стандартів щодо вигляду фасадів будинків, які потрапили у зону ЮНЕСКО. Треба також створити креслення і моделі автентичних огорож, вуличних меблів, клумб та інших типів міського середовища у притаманному Одесі історичному стилі кінця XIX – початку XX століть", — повідомив міський голова.

Історичний центр Одеси внесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО наприкінці січня цього року.