ЮНЕСКО прагне зарахувати Стоунгендж до об'єктів світової спадщини під загрозою
Фото: Unsplash

ЮНЕСКО може внести Стоунгендж до Списку об'єктів світової спадщини, які перебувають під загрозою, через план будівництва тунелю під дорогоцінним ландшафтом. Про це повідомляє The Guardian.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Представники ЮНЕСКО рекомендують внести кам'яне коло у Вілтширі та територію навколо нього до списку через побоювання, що тунель "поставить під загрозу цілісність" однієї з найбільших пам'яток Землі, якій близько 5000 років.

Причина полягає в тому, що консервативний уряд і Національна служба автомобільних доріг (National Highways) прагнули прокласти двомильний тунель неподалік від доісторичної пам'ятки на південному сході Англії.

Оператор дорожньої мережі National Highways пояснює, що цей проєкт модернізації дуже завантаженої дороги A303 допоможе покращити транспортний потік, а тунель зменшить незручності, спричинені дорожнім рухом біля Стоунгенджу.

Проти будівництва виступили численні організації та фахівці: археологи, екологи, історики, транспортні експерти та активісти.

"Назва "Стоунгендж" застосовується як до головного кургану, так і до ширшого ландшафту, і це часом призводило до плутанини. Захисту потребують не лише кургани, а й ландшафт у цілому", – зазначають представники ЮНЕСКО.

Джон Адамс, голова Альянсу Стоунгенджу, який виступає проти проєкту будівництва тунелю, сказав: "Це буде руйнівною дірою, яка порушить цілісність історичного ландшафту". Також він додав, що з якого боку не подивитись, ця схема завдасть величезної шкоди й повинна бути відкинута.

"Натомість гроші слід витратити на покращення громадського транспортного сполучення на південному заході та навколо нього", – додав він.

Благодійний фонд "Англійська спадщина", своєю чергою, наголошує, що нинішня схема є оптимальним варіантом, який забезпечить довготривале збереження Стоунгенджу.