Забруднене автівками повітря підвищує артеріальний тиск — дослідження
Фото: Unsplash

Забруднення повітря, яке спричиняють автівки, може підвищувати артеріальний тиск та призвести до довготривалих хронічних наслідків для серця та легенів, повідомляє Healthline.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Дослідники виявили, що "забруднене повітря, пов’язане з дорожнім рухом", до якого входять як вуглекислий газ, так і тверді частинки з гальм і шин, може спричинити підвищення кров’яного тиску. Ці наслідки зберігаються протягом цілого дня.

Провідний автор дослідження, професор епідеміології Вашингтонського університету Джоел Д. Кауфман з колегами хотів зрозуміти, як забруднення, пов’язане з дорожнім рухом, може вплинути на артеріальний тиск водіїв під час поїздок на роботу.

Тож вони провели три експерименти, в яких учасники мали добиратися на роботу зранку в годину пік. Зазвичай це була двогодинна поїздка з 9:30 до 11:30 ранку.

Деякі транспортні засоби науковці оснастили стандартним автомобільним фільтром повітря і високоефективним фільтром твердих частинок повітря (HEPA). На інших — всю фільтрацію забрали з автомобіля, а зовнішнє повітря подавалося безпосередньо в салон.

Участь в дослідженні взяли 16 осіб, їхній вік був від 22 до 45 років. Загалом у всіх учасників було здорове серце: людей дискваліфікували, якщо вони мали високий рівень холестерину, гіпертонію, діабет і серцево-судинні захворювання.

Для експерименту учасники мали здійснити три окремі поїздки. Дві з яких були на "нефільтрованому" транспорті, а одна — на "фільтрованому". Перерви між кожною поїздкою були у три тижні. Зокрема, ані учасники, ані водії не знали про наявність чи відсутність у транспортному засобі фільтрації повітря.

Перед кожною поїздкою та в різні моменти під час експерименту дослідники вимірювали артеріальний тиск учасників.

Згідно з результатами, вплив забрудненого повітря досяг піка через годину після їзди й в середньому підвищив діастолічний артеріальний тиск на 4,7 мм/рт.ст., а систолічний — на 4,5 мм/рт.ст. Водночас через 24 години діастолічний артеріальний тиск все ще був на 3,8 мм/рт.ст. вищим за початковий рівень, тоді як систолічний — на 1,1 мм/рт.ст.

"Ці результати додають більше доказів, що вплив забрудненого повітря, пов’язаного із транспортом, підвищує ризик серцево-судинних захворювань", — сказав Роберт Д. Брук, професор медицини.

Брук не брав участі в дослідженні, але раніше публікував наукові статті про вплив забрудненого повітря на серцево-судинну систему. У статті "Гіпертонія під час вдиху" Брук і його співавтор виявили, що забруднення дрібними твердими частинками сприяє 8,9 мільйона смертей на рік у всьому світі.

Забруднення, пов’язане з транспортом, — це багато різних речей й різних за розміром. Є численні викиди газів, включно з вуглекислим газом, оксидом вуглецю та діоксидом азоту.

А також є тверді частинки, розмір яких змінюється. Частинки PM10 мають розмір 10 мікрометрів або менше, тоді як PM2,5 класифіковані як "дрібні" тверді частинки. PM0,1, або "наддрібні" частинки, мають розмір менше ніж одна десята мікрометра.

Наддрібні тверді частинки зазвичай потрапляють в організм через легені та пов’язані із системним запаленням і підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і гіпертонії. Дослідження Кауфмана також показує, що дрібні та наддрібні тверді частинки можуть впливати на серцево-судинну систему організму та артеріальний тиск.