Острів у Києві, який має стати заповідником, хочуть забудувати — екологи
Фото: КЕКЦ

На Галерному острові, який має стати заповідником, хочуть збудувати розважальний комплекс. Про це повідомляють фахівці Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

За словами екологів, у січні 2023 року забудовник ТОВ "Галерна затока" звернувся до Київради з проханням не ухвалювати рішення про створення в цьому місці пам'ятки природи "Ліс орхідей", оскільки він планує тут будувати розважальний комплекс та будинки.

Зокрема, на засіданні Екологічної комісії Київради 8 березня 2023 року, на якій планувалося обговорити проєкт рішення зі створення пам'ятки природи "Ліс орхідей", членкиня Екологічної комісії та депутатка Київради Юлія Лимар заблокувала питання. На її пропозицію комісія перенесла розгляд рішення про створення пам'ятки природи "Ліс орхідей".

"Тобто, поки створення пам’ятки природи "Ліс орхідей" блокується Лимар, одночасно просувається проєкт із забудови Галерного острова. Ми підозрюємо, що депутатка Лимар спеціально була направлена забудовниками до Екологічної комісії, щоб блокувати проходження проєктів рішень щодо створення нових заповідних зон", — зазначають екологи.

В організації також наголосили, що ще один подібний приклад, коли Лимар заважала створювати інший заповідний об'єкт, це "Озеро Вирлиця".

Київський еколого-культурний центр почав кампанію з відкликання депутатки Лимар зі членів Постійної комісії Київради з питань екологічної політики. Лист про це вже надіслали міському голові Віталію Кличку.