Фото: КЕКЦ

Управління екології та природних ресурсів КМДА розробить дорожню карту щодо створення об'єктів природно-заповідного фонду.

Раніше LIGA.Life писала, що на Галерному острові, який має стати заповідником "Ліс орхідей", хочуть збудувати розважальний комплекс.

Зокрема, фахівці Київського еколого-культурного центру повідомили, що на засідання Екологічної комісії депутатка Київради Юлія Лимар заблокувала питання щодо створення пам'ятки природи "Ліс орхідей". На її пропозицію комісія перенесла розгляд цього рішення.

Однак в ексклюзивному коментарі LIGA.Life, депутатка Київради Юлія Лимар повідомила, "аби створити заповідник на певній території, потрібно ухвалити це рішення з чинним землекористувачем". За її словами, під час засідання відповідного документу не було.

У 2007 році Київська міська рада надала в оренду ту земельну ділянку, де зараз хочуть створити пам'ятку природи "Ліс орхідей". У 2017 році Вищий господарський суд поновив орендаря в правах.

"Я не була депутатом Київради у ті часи, і рішення про надання цієї земельної ділянки, відповідно, ухвалювалося без моєї участі", — додає Лимар.

Юлія Лимар запропонувала комісії створити дорожню карту з об'єктів природно-заповідного фонду у Києві, аби уникнути розбіжності між нормативно-правовими актами.

Дорожні карти Управління екології та природних ресурсів КМДА має розробити до наступного засідання комісії.

"Досить часто є ситуація, коли рішення Київради про створення об’єктів природно-заповідного фонду оскаржуються в судах, і місто, на жаль, програє. "Зачіпками" для таких оскаржень найчастіше виступають саме процедурні порушення вимог законодавства", — пояснює депутатка.

Засідання щодо створення заповідника "Ліс орхідей" перенесли, щоб "комплексно розв'язати питання заповідання".