Фото: Олена Зеленська / Facebook

Починаючи з 5 липня у Києві можна буде побачити 565 експонатів, відомих як "скіфське золото". Їх в Україну повернули з Нідерландів після 10 років судів. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Про це повідомила перша леді України Олена Зеленська. 

Унікальні артефакти належали чотирьом кримським музеям: Бахчисарайському історико-культурному заповіднику, Центральному музею Тавриди (Сімферополь), Керченському державному історико-культурному заповіднику та Херсонесу Таврійському (Севастополь). Коли Росія захопила Крим у 2014 році, вони перебували з експозицією в Амстердамі. 

"Отже, боротьба України і за повернення Криму, і за повернення його скарбів почалася одночасно. 10 довгих років судів і блискучої роботи українських та іноземних юристів, музейників і дипломатів знадобилися, щоб культура, історична справедливість і співпраця все-таки перемогли", — зазначила Зеленська. 

Фото: Олена Зеленська / Facebook

Урочисте відкриття виставки "Скарби Криму. Повернення", до якої увійшло повернене "скіфське золото" відбулося 4 липня у Скарбниці Національного музею історії України (Київ, вулиця Лаврська, 9). Починаючи з 5 липня колекція стане доступною для широкого загалу. 

"Зізнаюся, деякі з них (експонатів. — Ред.) мала нагоду побачити трохи раніше — у лютому цього року, показуючи музеї Києва чоловіку прем’єр-міністерки Данії Бо Тенгбергу. Прикраси пізньоскіфського та гунського часу, бронзовий посуд римської доби, китайські предмети І тисячоліття до нашої ери тоді щойно повернулися з Нідерландів і оформлювалися в експозицію", — розповіла перша леді. 

Фото: Олена Зеленська / Facebook

Експозиція буде постійною і триватиме до остаточної деокупації Криму. Після цього експонати планують повернути на півострів.